PARADICSOMSZÓSZ HÚSGOMBÓCCAL
HOZZÁVALÓK:
(6-8 személyre)
1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
2 egész tojás
1 zacskó megfőzött gyorsrizs
(vagy kb. két maréknyi "rendes" rizs előre főzve)
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
(vagy egy kávéskanál fokhagymapor)
2 liter paradicsomlé
(házi, üveges, vagy dobozos paradicsomlé)
3 közepes konzerv sűrített paradicsom
A rántáshoz olaj, vagy zsír,
kb. 2 evőkanál liszt
só, bors, őrölt pirospaprika, cukor
néhány szem nagyobb burgonya
Kis lábosban kevés zsíron vagy olajon megdinszteljük a hagymát
Nem kell túlpirítani, csaképp összeessen, hogy könnyebben elvegyüljön majd
a darált húsban, és ne ropogjon majd a fogunk alatt. :)
a darált húsban, és ne ropogjon majd a fogunk alatt. :)
Aztán mehet bele a só.
(nem kell sajnálni, 1 kg húshoz én majdnem egy evőkanállal teszek,
mert "felissza", szereti!)
majd a 2 tojás,
1 mokkáskanál őrölt bors - ami természetesen lehet kevesebb is,
de mi elég fűszeresen szeretjük.
de mi elég fűszeresen szeretjük.
1 teáskanál pirospaprika,
a pirított hagyma,
és a fokhagyma.
...a képen perpillanat én őrleményt használtam.
"Igazi" fokhagymával természetesensokkal finomabb,
3-4 (esetleg 5) gerezd fokhagymát áttörünk,
vagy pici apróra vágunk, és zutty bele!
3-4 (esetleg 5) gerezd fokhagymát áttörünk,
vagy pici apróra vágunk, és zutty bele!
Ezeket jól elkevergetjük, majd
mehet bele az előre főzött rizs.
(Nem kell "túl" puhára főzni, mert a lében úgyis tovább fől még!)
Aztán jöhet az alapos kézi "dagasztás",
az a jó, ha minél jobban összevegyítjük az alapanyagokat,
hogy jól elkeveredjenek benne az ízek, és egyéb alkatrészek.
az a jó, ha minél jobban összevegyítjük az alapanyagokat,
hogy jól elkeveredjenek benne az ízek, és egyéb alkatrészek.
(Nekem ekkor épp volt segítségem! ;)
Ügyesen, türelmesen, vizes kézzel gombócokat formálunk,
aztán félretesszük őket, amíg az alaplevet és a szószt elkészítjük.
Elkészítem azt a levet, amiben külön kifőzöm
a gombócokat (én ezt azért csinálom így külön, hogy ne
a sűrű főzelékben főljenek ki, mert akkor odakaphat,
lekozmálhat, mivel abban már rántás van.
És fővés közben majd ez is besűrűsödik annyira,
hogy a legvégén, amikor az összes gombóc kifőtt,
át lehet önteni a szószba ezt az "alaplét" is!)
a gombócokat (én ezt azért csinálom így külön, hogy ne
a sűrű főzelékben főljenek ki, mert akkor odakaphat,
lekozmálhat, mivel abban már rántás van.
És fővés közben majd ez is besűrűsödik annyira,
hogy a legvégén, amikor az összes gombóc kifőtt,
át lehet önteni a szószba ezt az "alaplét" is!)
2 doboz jó sűrű paradicsomlét
(vagy üveges is jó, abból akkor 2 liter kell)
beleöntünk egy kisebb lábasba,
és felöntjük egy nagy pohár vízzel, fővés közben úgyis elpárolog a fele...
Tegyünk bele ízlés szerint cukrot és sót,
hogy ne csak a natúr paradicsomlében főljenek a gombócok!
Ezt felforraljuk, és ebben a paradicsomos lében főzzük meg a gombócokat.
Jöhet maga a paradicsomszósz:
A rántással kezdjük
1-2 kanál zsíron, vagy olajon
megpirítunk 2-3 evőkanál lisztet
...ha kevésnek találnánk
(ez mennyiségtől is függ, hogy mekkora adag mártást készítünk),
akkor tehetünk hozzá még plusz zsírt és még 1-2 kanál lisztet!
(ez mennyiségtől is függ, hogy mekkora adag mártást készítünk),
akkor tehetünk hozzá még plusz zsírt és még 1-2 kanál lisztet!
világos zsemleszínűre pirítjuk, vigyázzunk, hogy oda ne égjen!
A rántásba belekeverjük a sűrített paradicsomokat
gyorsan elkavargatjuk, és
legalább olyan gyorsan felöntjük egy pohár vízzel.
Ha túl sűrű, akkor mehet még bele víz, illetve később majd
a főzőlé is szaporítja, amiben a gombócokat főztük.
Addig kevergessük, míg ilyen szép sima nem lesz:
Tegyünk hozzá ízlés szerint cukrot és sót
Én 1 kávéskanál sót, és 3-4 evőkanál cukrot teszek bele,
de ez teljesen ízléstől függ, van aki édesebben szereti,
van aki savanykásabban!
de ez teljesen ízléstől függ, van aki édesebben szereti,
van aki savanykásabban!
Kóstolgatni kell, és úgy adagolni a cukrot és a sót, végül is ez a
két ízesítő anyag szabja meg, hogy milyen fini lesz a cucc! :)
két ízesítő anyag szabja meg, hogy milyen fini lesz a cucc! :)
*
Közben kifőttek a gombócok az "alaplében"
A kifőzött gombócokat aztán óvatosan átátszedegetjük
ebbe a -már csomómentes- finom mártásba.
Ezt az eledelt nagyon sokan szeretik főtt krumplival...
Akkor pár szem krumplit meghámozunk,
nagyobb hasábokra vágjuk a szokásosnál,
és sós vízben megfőzzük.
Voilá, és
JÓ ÉTVÁGYAT! :)
Utóirat1:
Ha valakinek nincs ideje (vagy kedve) ily módon
"pepecselni" kétfelé, akkor csak simán a szószban is kifőzheti
a gombócokat, de akkor nagyon kell ügyelni, hogy ne
"üljenek" nagyon le, ne ragadjanak, kapjanak le a lábas aljára. :)
"pepecselni" kétfelé, akkor csak simán a szószban is kifőzheti
a gombócokat, de akkor nagyon kell ügyelni, hogy ne
"üljenek" nagyon le, ne ragadjanak, kapjanak le a lábas aljára. :)
Utóirat2:
A TÖLTÖTT PAPRIKA egy az egyben ugyanígy készül,
csak értelemszerűen a darálthúsos alapcuccot
kicsumázott paprikákba gyömöszöljük,
és azokat főzzük ki a paradicsomos lében!
csak értelemszerűen a darálthúsos alapcuccot
kicsumázott paprikákba gyömöszöljük,
és azokat főzzük ki a paradicsomos lében!
Klassz!!!!
VálaszTörlés