PARADICSOMSZÓSZ HÚSGOMBÓCCAL - Recept kezdőknek, lépésről lépésre, sok fotóval!


PARADICSOMSZÓSZ HÚSGOMBÓCCAL

HOZZÁVALÓK:
(6-8 személyre)

1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)

2 egész tojás

1 zacskó megfőzött gyorsrizs
(vagy kb. két maréknyi "rendes" rizs előre főzve)

2 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma
(vagy egy kávéskanál fokhagymapor)

2 liter paradicsomlé
(házi, üveges, vagy dobozos paradicsomlé)

3 közepes konzerv sűrített paradicsom

A rántáshoz olaj, vagy zsír,

kb. 2 evőkanál liszt

só, bors, őrölt pirospaprika, cukor

néhány szem nagyobb burgonya


Kis lábosban kevés zsíron vagy olajon megdinszteljük a hagymát



Nem kell túlpirítani, csaképp összeessen, hogy könnyebben elvegyüljön majd
a darált húsban, és ne ropogjon majd a fogunk alatt. :)


Aztán mehet bele a só.
(nem kell sajnálni, 1 kg húshoz én majdnem egy evőkanállal teszek,
mert "felissza", szereti!)

majd a 2 tojás,

1 mokkáskanál őrölt bors - ami természetesen lehet kevesebb is,
de mi elég fűszeresen szeretjük.

1 teáskanál pirospaprika,

a pirított hagyma,


és a fokhagyma.
...a képen perpillanat én őrleményt használtam.
"Igazi" fokhagymával természetesensokkal finomabb,
3-4 (esetleg 5) gerezd fokhagymát áttörünk,
vagy pici apróra vágunk, és zutty bele!

Ezeket jól elkevergetjük, majd

mehet bele az előre főzött rizs.
(Nem kell "túl" puhára főzni, mert a lében úgyis tovább fől még!)

Aztán jöhet az alapos kézi "dagasztás",
az a jó, ha minél jobban összevegyítjük az alapanyagokat,
hogy jól elkeveredjenek benne az ízek, és egyéb alkatrészek.
(Nekem ekkor épp volt segítségem! ;)

Ügyesen, türelmesen, vizes kézzel gombócokat formálunk,
aztán félretesszük őket, amíg az alaplevet és a szószt elkészítjük.

Elkészítem azt a levet, amiben külön kifőzöm
a gombócokat 
(én ezt azért csinálom így külön, hogy ne
a sűrű főzelékben főljenek ki, 
mert akkor odakaphat,
lekozmálhat, mivel abban már rántás van.
És fővés közben majd ez is besűrűsödik annyira,
hogy a legvégén, amikor 
az összes gombóc kifőtt,
át lehet önteni a szószba ezt az "alaplét" is!)

2 doboz jó sűrű paradicsomlét
(vagy üveges is jó, abból akkor 2 liter kell)

beleöntünk egy kisebb lábasba,

és felöntjük egy nagy pohár vízzel, fővés közben úgyis elpárolog a fele...

Tegyünk bele ízlés szerint cukrot és sót,
hogy ne csak a natúr paradicsomlében főljenek a gombócok!




Ezt felforraljuk, és ebben a paradicsomos lében főzzük meg a gombócokat.


Jöhet maga a paradicsomszósz:

A rántással kezdjük

1-2 kanál zsíron, vagy olajon

megpirítunk 2-3 evőkanál lisztet



...ha kevésnek találnánk
(ez mennyiségtől is függ, hogy mekkora adag mártást készítünk),
akkor tehetünk hozzá még plusz zsírt és még 1-2 kanál lisztet!

világos zsemleszínűre pirítjuk, vigyázzunk, hogy oda ne égjen!


A rántásba belekeverjük a sűrített paradicsomokat

gyorsan elkavargatjuk, és

legalább olyan gyorsan felöntjük egy pohár vízzel.

Ha túl sűrű, akkor mehet még bele víz, illetve később majd
a főzőlé is szaporítja, amiben a gombócokat főztük.


Addig kevergessük, míg ilyen szép sima nem lesz:

Tegyünk hozzá ízlés szerint cukrot és sót

Én 1 kávéskanál sót, és 3-4 evőkanál cukrot teszek bele,
de ez teljesen ízléstől függ, van aki édesebben szereti,
van aki savanykásabban!

Kóstolgatni kell, és úgy adagolni a cukrot és a sót, végül is ez a
két ízesítő anyag szabja meg, hogy milyen fini lesz a cucc! :)
*
Közben kifőttek a gombócok az "alaplében"

A kifőzött gombócokat aztán óvatosan átátszedegetjük
ebbe a -már csomómentes- finom mártásba.


Ezt az eledelt nagyon sokan szeretik főtt krumplival...

Akkor pár szem krumplit meghámozunk,

nagyobb hasábokra vágjuk a szokásosnál,

és sós vízben megfőzzük.

Voilá, és

JÓ ÉTVÁGYAT! :) 

Utóirat1:

Ha valakinek nincs ideje (vagy kedve) ily módon
"pepecselni" kétfelé, akkor csak simán a szószban is kifőzheti
a gombócokat, de akkor nagyon kell ügyelni, hogy ne
"üljenek" nagyon le, ne ragadjanak, kapjanak le a lábas aljára. :)

Utóirat2:

A TÖLTÖTT PAPRIKA egy az egyben ugyanígy készül,
csak értelemszerűen a darálthúsos alapcuccot
kicsumázott paprikákba gyömöszöljük,
és azokat főzzük ki a paradicsomos lében!

1 megjegyzés:

TOP 10

RENDSZERES LÁTOGATÓIM ~ Köszönöm, ha te is csatlakozol!

Kedvenceim:

Összes oldalmegjelenítés