A legfinomabb PALÓCLEVES! - Recept részletes leírással, lépésről-lépésre, sok fotóval!

Ez alapján még az is meg tudja főzni,
aki életében sosem készített palóclevest! :)

A fotók minősége sajnos nem a legjobb, de csak egy egyszerű kis régi 
telefonnal fényképeztem. (a szerk.)

Palócleves Pénzes Juci módra

Hozzávalók 6 személyre:

1/2 kg hús,
(sertéscomb, vagy lapocka, de aki nem szereti a disznóhúst,
marhahúsból, birkából, csirke, vagy pulykamellből is készítheti)

1/2 kg krumpli,

1/2 kg zöldbab,
(én most fagyasztott zöldbabot használtam, ami
450 grammos csomag volt)



3 sárgarépa,

3 zöldség,

1 fej vöröshagyma,


1 nagy evőkanál zsír, vagy olaj,

2 evőkanál liszt,

Egy nagy csokor -vagy két kisebb csokor-

petrezselyem apróra vágva,

(minél több, annál jobb!)

4-5 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál pirospaprika,

2 mokkáskanál őrölt kömény,

1 mokkáskanál őrölt bors,

2 evőkanál morzsolt majoranna,
(nem kell sajnálni belőle!)

4 nagy, vagy 5 kisebb babérlevél,

kb. egy kanálnyi kapor apróra vágva,

(ez frissből a legjobb, nekem volt a fagyasztóban,
abból vettem elő)

de ha nincs friss, akkor szárított kaporból legalább 1 evőkanállal,
(ez adja a lelkét a levesnek!)

és kb. 1,5 dl tejföl,

(itt a képen látható mennyiségnek én a dupláját tettem bele)

kb. 2-3 evőkanál só, de kóstolgatni kell a levest,
és ízlés szerint sózni!


Figyelem!

A felsorolt alapanyagokból nagy mennyiségű leves lesz!

Természetesen aki kevesebbet szeretne készíteni,
értelemszerűen felezze, vagy némileg csökkentse
a hozzávalókat, bár olyan isteni finom lesz,
hogy valószínű nem marad a nyakán senkinek! 😃

ELKÉSZÍTÉS:

Egy nagyobb méretű fazékban felolvasztjuk a zsírt
(vagy olajat, ki mit használ),


beletesszük az apróra vágott hagymát,
és üvegesre pirítjuk.


Mehet bele a pirospaprika, elkeverjük,


majd hozzátesszük a kockákra vágott húst.

Jól összekevergetjük,
tulajdonképpen pörköltet készítünk.



Amikor már rotyog, akkor -a petrezselyem kivételével!-

mehet bele az ÖSSZES fűszer.

(Sóval óvatosan, először csak 1 evőkanállal tegyünk bele,
később majd mehet még, ha kóstoljuk!)

Ezután fedő alatt, a saját levében,

meg-megkevergetve félpuhára pároljuk-főzzük.

(Ha nem engedett volna elég levet, tehetünk bele

egy pici vizet, de ekkor még ne sokat!)

A félkész húshoz aztán hozzáadjuk a zöldségeket,


és egy kávéskanálkanál sót, majd fedő alatt

kis ideig még tovább pároljuk együtt őket.


Amikor kellőképp összebarátkoztak,

akkor már jöhet a víz, fel lehet önteni annyi

mennyiséggel, hogy bőven ellepje a cuccot,

mert majd még ezután kerül bele a krumpli

és a zöldbab is, legyen mibe úszkálniuk! 😆

Majd ismét hagyjuk fődögélni, de csak annyi ideig,

amíg a zöldségek is megpuhulnak kissé.


Ezután mehet bele a krumpli, ismét tovább főzzük, és
amikor már majdnem minden puha, de csak majdnem,

akkor mehet bele a zöldbab.

Ugyanis annak kell legkevesebb ideig főnie

(pláne, ha fagyasztott volt).

Megkeverjük, kóstolgatjuk (sózzuk!),
és tovább főzzük, amíg a bab is meg nem puhul.

Így aztán ennek a "többlépcsős"

anyag-hozzáadásnak eredményeképpen

a legvégén minden puha lesz de semmi nem fő szét!

Elkészítjük a petrezselymes rántást,
ami lényegében megkoronázza, megbolondítja
a már -vélhetőleg- így is finom levesünket.

(Annyit még hozzáfűznék, hogy aki rántás nélkül
csinálja, annak nem lesz olyan IGAZI, "masszív"
a levese, lényegében ez a kissé megpirult petrezselyem
adja meg az igazi "bukéját", ÁLLAGÁT, zamatát!)

Egy kis lábasban olajat hevítünk,

beleteszünk 2 evőkanál lisztet,



folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk,


majd beletesszük az apróra vágott petrezselymet.


Alaposan elkevergetve összepirítjuk,


és beleöntjük a lobogó, forró levesbe.
(ÓVATOSAN, mert felsistereg, felcsap!!)

Nem kell aggódni, a petrezselyem miatt nem lesz
csomós, és remekül eloszlik majd a kevergetés során.

Most már csak tényleg annyi ideig fő a levesünk,
amíg kevergetéssel a rántást szépen felveszi.

Az utolsó pillanatban mehet bele a tejföl,

namost ezt ki-ki ízlése
szerint tegye bele, én jóóó tejfölösen szeretem,
szerintem simán elbír 2 decit is ez a mennyiség.

De mivel a recept úgy szól, hogy "Pénzes Juci módra",
meg kell említsem, hogy ő tejföl helyett
tejszínt tesz bele, legközelebb azzal is kipróbálom!


A tejföllel még egyet rottyan,

és íme, kész a világ legfinomabb palóclevese,

amit bárki ha elkészít, csalódni nem fog, az biztos! :)

JÓ ÉTVÁGYAT! 😋

A recept, a cikk, és a fotók szerzői jogvédelem alatt állnak,
azok átmásolása más weboldalakra nem engedélyezett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TOP 10

RENDSZERES LÁTOGATÓIM ~ Köszönöm, ha te is csatlakozol!

Kedvenceim:

Összes oldalmegjelenítés