Ez alapján még az is meg tudja főzni,
aki életében sosem készített palóclevest! :)
A fotók minősége sajnos nem a legjobb, de csak egy egyszerű kis régi
telefonnal fényképeztem. (a szerk.)
Palócleves Pénzes Juci módra
Hozzávalók 6 személyre:
1/2 kg hús,
(sertéscomb, vagy lapocka, de aki nem szereti a disznóhúst,
marhahúsból, birkából, csirke, vagy pulykamellből is készítheti)
1/2 kg krumpli,
1/2 kg zöldbab,
(én most fagyasztott zöldbabot használtam, ami
450 grammos csomag volt)
3 sárgarépa,
3 zöldség,
1 fej vöröshagyma,
1 nagy evőkanál zsír, vagy olaj,
2 evőkanál liszt,
Egy nagy csokor -vagy két kisebb csokor-
petrezselyem apróra vágva,
(minél több, annál jobb!)
4-5 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
2 mokkáskanál őrölt kömény,
1 mokkáskanál őrölt bors,
2 evőkanál morzsolt majoranna,
(nem kell sajnálni belőle!)
4 nagy, vagy 5 kisebb babérlevél,
kb. egy kanálnyi kapor apróra vágva,
(ez frissből a legjobb, nekem volt a fagyasztóban,
abból vettem elő)
de ha nincs friss, akkor szárított kaporból legalább 1 evőkanállal,
(ez adja a lelkét a levesnek!)
és kb. 1,5 dl tejföl,
(itt a képen látható mennyiségnek én a dupláját tettem bele)
kb. 2-3 evőkanál só, de kóstolgatni kell a levest,
és ízlés szerint sózni!
Figyelem!
A felsorolt alapanyagokból nagy mennyiségű leves lesz!
Természetesen aki kevesebbet szeretne készíteni,
értelemszerűen felezze, vagy némileg csökkentse
a hozzávalókat, bár olyan isteni finom lesz,
hogy valószínű nem marad a nyakán senkinek! 😃
ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagyobb méretű fazékban felolvasztjuk a zsírt
(vagy olajat, ki mit használ),
beletesszük az apróra vágott hagymát,
és üvegesre pirítjuk.
Mehet bele a pirospaprika, elkeverjük,
majd hozzátesszük a kockákra vágott húst.
Jól összekevergetjük,
tulajdonképpen pörköltet készítünk.
Amikor már rotyog, akkor -a petrezselyem kivételével!-
mehet bele az ÖSSZES fűszer.
(Sóval óvatosan, először csak 1 evőkanállal tegyünk bele,
később majd mehet még, ha kóstoljuk!)
Ezután fedő alatt, a saját levében,
meg-megkevergetve félpuhára pároljuk-főzzük.
(Ha nem engedett volna elég levet, tehetünk bele
egy pici vizet, de ekkor még ne sokat!)
A félkész húshoz aztán hozzáadjuk a zöldségeket,
és egy kávéskanálkanál sót, majd fedő alatt
kis ideig még tovább pároljuk együtt őket.
Amikor kellőképp összebarátkoztak,
akkor már jöhet a víz, fel lehet önteni annyi
mennyiséggel, hogy bőven ellepje a cuccot,
mert majd még ezután kerül bele a krumpli
és a zöldbab is, legyen mibe úszkálniuk! 😆
Majd ismét hagyjuk fődögélni, de csak annyi ideig,
amíg a zöldségek is megpuhulnak kissé.
Ezután mehet bele a krumpli, ismét tovább főzzük, és
amikor már majdnem minden puha, de csak majdnem,
akkor mehet bele a zöldbab.
Ugyanis annak kell legkevesebb ideig főnie
(pláne, ha fagyasztott volt).
Megkeverjük, kóstolgatjuk (sózzuk!),
és tovább főzzük, amíg a bab is meg nem puhul.
Így aztán ennek a "többlépcsős"
anyag-hozzáadásnak eredményeképpen
a legvégén minden puha lesz de semmi nem fő szét!
Elkészítjük a petrezselymes rántást,
ami lényegében megkoronázza, megbolondítja
a már -vélhetőleg- így is finom levesünket.
(Annyit még hozzáfűznék, hogy aki rántás nélkül
csinálja, annak nem lesz olyan IGAZI, "masszív"
a levese, lényegében ez a kissé megpirult petrezselyem
adja meg az igazi "bukéját", ÁLLAGÁT, zamatát!)
Egy kis lábasban olajat hevítünk,
beleteszünk 2 evőkanál lisztet,
folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk,
majd beletesszük az apróra vágott petrezselymet.
Alaposan elkevergetve összepirítjuk,
és beleöntjük a lobogó, forró levesbe.
(ÓVATOSAN, mert felsistereg, felcsap!!)
Nem kell aggódni, a petrezselyem miatt nem lesz
csomós, és remekül eloszlik majd a kevergetés során.
Most már csak tényleg annyi ideig fő a levesünk,
amíg kevergetéssel a rántást szépen felveszi.
Az utolsó pillanatban mehet bele a tejföl,
namost ezt ki-ki ízlése
szerint tegye bele, én jóóó tejfölösen szeretem,
szerintem simán elbír 2 decit is ez a mennyiség.
De mivel a recept úgy szól, hogy "Pénzes Juci módra",
meg kell említsem, hogy ő tejföl helyett
tejszínt tesz bele, legközelebb azzal is kipróbálom!
A tejföllel még egyet rottyan,
és íme, kész a világ legfinomabb palóclevese,
amit bárki ha elkészít, csalódni nem fog, az biztos! :)
A recept, a cikk, és a fotók szerzői jogvédelem alatt állnak,
azok átmásolása más weboldalakra nem engedélyezett!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése